Ще бъде ли решен проблемът с трансплантациите в България?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Професор Bалтер Клепетко e виртуозният хирург, президент на Европейската асоциация за гръдна хирургия и белодробна трансплантация и ръководител на Клиниката по белодробна хирургия в университетската болница във Виенa. Човекът, който след лични разговори на бившия вече директор на Агенцията за трансплантация Мариана Симеонова, се съгласява българи да бъдат трансплантирани във Виена. Вижте първото интервю, което Професор Клепетко даде пред българска телевизия.

Гост по темата в студиото на сутрешния блок на БНТ бе проф. д-р Никола Владов, началник на Чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия във ВМА.

Проф. д-р Никола Владов: Трябва да се положат изключително големи усилия за възстановяването на донорството в такива размери, които биха задоволили нуждите на нашата страна. Второто нещо, което смятам, че трябва да се направи, е Министерството на здравеопазването да дефинира центъра, в който ще се правят белодробни трансплантации, там вече да се хвърлят усилията, за да се подготвят хората за трансплантации. Аз съм убеден, че това нещо може да стане и то в съвсем кратки срокове. В България има достатъчно подготвени специалисти и кардиохирурзи и пулмолози, които биха могли да осъществят белодробната трансплантация.

Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад