Дрон със соларна енергия лети година без прекъсване

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Безпилотният летателен апарат, задвижван със соларна енергия, е в състояние да лети без прекъсване в продължение на година. Разработен е от базираната в Силициевата долина в Калифорния компания UAVOS. Достига височина от 20 000 метра - далеч над самолетите от гражданската авиация. Прототипът е с размах на крилете 10 метра, но във финалния си вариант, размахът ще е 28 метра.

Предназначението му е да изследва земната повърхност и да предава в реално време важна информация чрез интернет и радио-комуникации. Дронът е в състояние автоматично да контролира соларните панели на крилете си - да ги събира и пречупва, така че да остане във въздуха възможно най-дълго време. От компанията, разработила самолета, изтъкват, че соларната енергия се прилага все повече при летателните апарати, защото е станала по- достъпна, а използването ѝ - по-ефективно.

Цените на подобни технологии също постоянно намаляват, а приложението им е във все по- широк диапазон от сфери и дейности.

Последните разработки позволяват да се лети все по на север и да се разшири географската зона на непрекъснатите полети. Целта е с подобни дронове да се следи нелегална дейност, климатични промени и метеорогични условия в труднодостъпни или пустинни райони, лишени от инфраструктура.