Над 350 хиляди българи празнуват Ивановден

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Над 350 хиляди българи празнуват днес, показват данни на Националния статистически институт. В предаването "Денят започва" напомниха, че освен Ивановците повод да почерпят имат и всички, които носят имената Иво, Ивелин, Калоян, Йоан, Йоана, Ваня, Жана и Иванка.

Името на Свети Йоан Кръстител е с древноеврейски произход и означава „помилван от Бога”. С разпространението на християнството през вековете името на светеца се преобразува  в зависимост от езика на вярващите и така днес се срещат множество разновидности. У нас Иван и Иванка са вторите по популярност имена след Георги и Мария. В пъти по-рядко се срещат имената Йоан, Йоана, Ваня, Жана, Ивелин и Ивелина.

Иван Балев - директор на дирекция на „Демографска и социална статистика” на НСИ: "Напоследък има една, може би модерна тенденция да се слагат по две имена с тире. Примерно Ивайла- Мария, Ива- Никол."

Малко известен е фактът, че Калоян също празнува на днешния ден. Името идва от средновековния български цар и на гръцки означава "добрия  Иван".  На днешния празник повод да почерпят имат и много от колегите ни в БНТ. Спортният журналист Иван Петров посрещна именния си ден, коментирайки най-популярното офроуд състезание в света - Рали "Дакар". С усмивка чаровния водещ споделя, че името на човек е значимо, когато се предава в семейството.

Иван Петров: "Два са поводите да се казвам Иван, единият е така чисто фактическата причина, че съм роден на Ивановден. Другият е, че баба ми лека и пръст се казваше Ивана и нямаше как да се избяга от Иван, щял съм да бъда Боян, ако не съм бил Иван, но съм си дошъл с името."

Иван вярва, че името носи късмет, но човек трябва сам да кове съдбата си. И въпреки че е на работа, двойно празненство ще има.

Иван Петров: "Ще празнувам тук в телевизията с познатата бригада от екипа на рали "Дакар". С какво ще почерпиш екипа? Това мисля, че не трябва да го казвам."

Най-много именници има в София и Пловдив. Днешният празник е и най-разпространеният повод за почерпка в Габрово и Ямбол.

Цялото предаване "Денят започва" можете да видите ТУК.

Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад