72 хил. прасета са унищожени в Русе

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Свинекомплексът в русенското село Голямо Враново, където до момента са унищожени 12 хиляди животни, трябва да продължи да изпълнява заповедта на Агенцията за безопасност на храните и да евтаназира свинете, защото тя не е отменена. Това обясни д-р Георги Дяков по повод запитването на ръководството на предприятието дали здравите животни, които са в отделен блок, не могат да бъдат запазени. Със собствениците ще бъде уточнен начинът, по който да продължи умъртвяването. Ако срещат неразбиране, от Агенцията ще пристъпят към принудително изпълнение на заповедта.

Д-р Георги Дяков – директор на Областна дирекция по безопасност на храните – Русе: "Вирусът го има, опасността я има, трябва да се ликвидира. Такова огнище каквото е целият свинекомплекс, трябва също да бъде ликвидирано."
Д-р Георги Дяков – директор на Областна дирекция по безопасност на храните – Русе: "Дивите прасета от един месец и повече са в зърнените култури и почти всяка проба, която се изследва за наличие на вирус, излиза положителна.“

На територията на русенска област са получени искания за изплащане на еднократна помощ за дезинфекция за 780 стопанства.

Д-р Георги Дяков – директор на Областна дирекция по безопасност на храните – Русе: "Заявленията и констативните протоколи са изготвени. Който е подал банкова сметка, ще бъдат преведени парите по банковата сметка на всеки един стопанин."

Списъците на стопаните ще бъдат разлепени в кметствата и по този начин ще се контролира разходването на средствата. Хората, които не са посочили банкови сметки, ще получават парите си в общините.