"Мисията е възможна" довършва най-мащабната реформа в социалната сфера

В предаването
Части от предаването
Всички броеве
"Тази кампания е много важна, защото тя довършва един краен етап на може би най-мащабната реформа в социалната сфера, която е правена през последните 10 години - затварянето на всички домове в България за деца", подчерта в сутрешния блок на БНТ Зорница Русинова, заместник-министър на труда и социалната политика.

Останали са само 29 дома за деца, лишени от родителски грижи. Задачата на реформата през тези години е била да създадат новите услуги, така че децата да живеят близо до училище, да общуват с връстниците си от жилищния квартал, да имат обществена подкрепа от всички нас.

"Все още в нашето общество има наслоявания, има обществени групи, които не приемат така лесно децата", отбеляза Зорница Русинова.

Кампанията "Мисията е възможна" стартира още през октомври миналата година, реално се осъществява през 2019 г. Целите, които сме си поставили, са с деца, които могат да завършат успешно училище и след това да се реализират като всеки един млад човек с висше образование, заяви зам.-министър Русинова. Кампанията е стартирала при 33 дома за деца, лишени от родителски грижи, които трябва да бъдат затворени, вече са 29, голяма част от общините са изградили услугите, откриват се и дневни форми, в които децата могат и да творят.

Кампанията е възникнала спонтанно на базата на добър пример в едно пловдивско училище. Там учениците ежеседмично посещават децата с увреждания, помагат им с учебния материал и химна, който те създават, е химн за приятелството. "Това е прекрасен пример как няма различни деца в България", коментира Зорница Русинова.

Целта е децата, лишени от родителски грижи и нуждаещите се от специални грижи, да бъдат максимално социализирани. Реализацията среща трудности при намирането на подготвени и готови да работят в социалната сфера кадри.