Чумата и ловните стопанства - защо се удължи бедственото положение?​

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

„Воден – Ири Хисар” е сред най-привлекателните държавни ловни стопанства у нас с голямо разнообразие на дивеч. Тук е и единственото стадо от зубри. За съжаление тук обаче бяха открити трупове на заразени диви свине.

Инж. Кирил Колев, директор на стопанството, разказа пред камерата на БНТ, че на 26 юли е открит труп на дива свиня. Пробите от нея се оказват положителни за африканска чума. Оттогава стопанството е под по-строг режим. Борбата със заболяването е чрез своевременно претърсване и загробване на умрелите животни според правилата на заповедите от земеделското министерство. "Проблемът с африканската чума засяга цялата страна, разбира се, ще засегне и "Воден". Място за драма няма, тъй като имаме уверение от министреството, че при спазване на мерките за биосигурност, ловът на благороден елен ще бъде разрешен. Ние имаме клиенти от Европа, имаме сключени договори, нямаме отказани заявки, така че нещата ще протекат относително нормално, доколкото това е възможно в една такава ситуация", каза той.

Д-р Илиян Драмалиев, директор на Областната дирекция по безопасност на храните в Разград, обясни, че има само два случая на установена чума при дивите прасета. Единият случай е в ловно стопанство „Воден – Ири Хисар”, а другият - в село Каменово, което се намира недалеч от стопанството. "Може да се каже, че и в Сеслав също има установена чума по дивите прасета, но понеже той обхваща и територията на област Русе - намереното умряло прасе е в русенска част. При домашната свиня на територията на област Разград няма установени случаи на заболяването", открои той.

Вижте целия разговор във видеото.
Акценти