Христиан Петров: Електронното таксуване ще заработи до края на 2020 г.

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Въпреки че преди няколко години цената на билета за еднократно пътуване беше увеличена за еднократно пътуване от 1 лев на 1,60 лв., гратисчиите в градския транспорт са намалели. Обратно на очакванията се е увеличил броят на хората, които са закупили и вече използват за пътуванията си абонаментни карти. Така пътуването им излиза с около 50 ст. по-евтино.

Директорът на Центъра за градска мобилност Христиан Петров заяви пред камерата на БНТ, че гратисчиите са около 10% от хората, използващи градски транспорт, като уточни, че посоченото число е на база оперативни данни от контрольорите в София, които са 240 човека. Петров потвърди, че се е увеличил броят на пътниците с абонаментни карти.

Относно системата за електронно таксуване на пътниците, той обясни, че в момента, в който всички превозни средства бъдат оборудвани с компонентите й, ще се извърши тест на самата система - валидиране на карта, издаване на билет от водача и след това ще се премине в цялостното внедряване във всички над 1300 наземни превозни средства и метрото. Срокът за пускането й в пълна екплоатация е краят на следващата година.

Вижте целия разговор във видеото.