"Алфа рисърч" и "Галъп": Очакваме около 3,7 млн. гласа

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Традиционно "Алфа рисърч" и "Галъп интернешънъл болкан" са двете социологически агенции, с които БНТ работи по време на избори. В началото на изборния ден в студиото на сутрешния блок "Денят започва" гостуваха социолозите Геновева Петрова от "Алфа рисърч" и Първан Симоенов от "Галъп".

"Алфа рисърч" работи в 280 секции в цялата страна, обхванати са различни типове населени места - и градове, и по-малки населени места. Избирателите могат много лесно да разпознаят нашите анкетьори, увери Геновева Петрова. Тя уточни, че в същите секции ще бъде направено и паралелното преброяване.

Секциите, в които работи "Галъп", традиционно са 120 в цялата страна и се прави национална извадка, каза Първан Симеонов. През последните години избирателите вече са наясно, че екзит пол изследванията е една бърза и доста полезна като обществена информация процедура, допълни той. Паралелното броене вече е броене на обективните резултати, а не на декларативния вот, заявен през изборния ден, уточни социологът.

На въпрос за очакваната избирателна активност Геновева Петрова отбеляза, че от "Алфа рисърч" очакват между 3,6 млн. и 3,7 млн. избиратели да отидат до урните. Според нея това е една сравнително висока избирателна активност за парламентарни избори. От "Галъп" очакват също близо 3.7 млн. гласа. В това число влизат невалидните бюлетини и "прословутото квадратче, което на тези избори е със специфичен статут", и на практика ефективният вот ще бъде по-малко, каза Първан Симеонов.

Нередности
x

Сигнилизирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максиум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад