Как ни влияе смяната на часовото време

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Колегата Ирина Шуликова и операторът Хрисимир Данев ни запознават с любопитни подробности за движението на влаковете в нощта, когато се сменя времето. Влаковете в България спират всеки път при смяна на времето на едно и също време за почти 1 час. повече подробности за това ни дава Георги Димитров, ръководител есплоатация на подвижен и железопътен състав.

А за това как ни влияе смяната на времето говорят в студиото доц. Тони Дончев, началник на Клиника по психиатрия, ВМА и доц. Георги Рачев, климатолог.

Според доц. Тони Дончев пряк ефект от смяната на времето върху човешката психика няма. Нормалният циркаден ритъм на човека е не 24, а 25 часа и това е доказано след серия от експерименти още през 60-те години на миналия век. Това показва, че ние непрекъснато догонваме, спазвайки ежедневиня си ритъм сън-бодърстване-тъмнина и светлина на всеки 20-25 дни се налага отново да пренастройваме часовниците. Непрекъснатото догонване на времето е един от много стресове, които преживяваме. У нас за разлика от скандинавските страни броят на депресиите и ссамоубийствата е значително по-голям, но това е свързано с времето на слънчевото греене. Това е така,азщото иедята за разстройствата, за афекта на настроенията е свързана по определен начин със слънчевото светене. Голяма част от хормонитте в мозъка, отговорни за доброто настроение, са свързани пряко със слънчевото светене.

Климатологът доц. Рачев е също на мнение, че смяната на часовото време не вреди на човека. той даде примери със смяната на времето при пътуване в чужбина, когато понякога не налага да превъртаме часовниците по няколко пъти.

Нередности
x

Сигнилизирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максиум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад