Изборни нарушения. Калин Славов от "Прозрачност без граници"

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

С Калин Славов, изпълнителен директор на "Прозрачност без граници" разговаряме за това какъв мащаб на изборна търговия можем да очакваме. Според него залогът на тези избори е доста голям, особено за партиите, които си оспорват първенството. Славов смята, че корпоративният и контролираният вот започват да излизат извън границите на страната. В страни, където имаме компактни общносит от български гастрарбайтери, особено такива, които не са добре платении не са се социализирали добре в местните общества също се оказват силно подадтливи на влияния от хора с по-добри позиции в техните общности.

Най-рисковите райони са там, където механизмът на вътрешен контрол в рамките на СИК /те са построени на логиката на взаимния контрол/. Там, където партийната представителност е заменена с други зависимости или с по-силна привързаност, принадлежност към общност, могат да се очакват най-сериозни нарушения и то от самите СИК. Начинът, по който са коструирани избирателните списъци, наличието на мъртви души, е предпоставка някои избирателни комисии да се възползват от тези мъртви души, т.е. да дописват в избирателните списъци хора, които не са гласували.

Наблюдателите и застъпниците не могат да покрият изцяло страната. Имало е случаи, в които наблюдатели сса били умело извеждани от секциите под благовидни предлози. Затова е необходима много добра организация на наблюдателите. "Прозрачност без граници" са мобилизирали за тези избори над 100 наблюдатели и 26 организации, които ще помагат, въпреки че на фона на 12 хиляди секции в страната това ще бъде трудно.

Що се отнася до възможностите за купуване на гласове, наистина ромите биха били уязвима точка, като се има предвид ниският им социален статус и поставени взависимост от различни фактори - задлъжнялост, липса на лични документи.

Всички новини за изборите ТУК

 

Нередности
x

Сигнилизирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максиум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад