Андрей Ковачев: Заев поема сериозна отговорност и прави смела крачка

В "Денят започва":

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Един от най-важните моменти в Договора е терминът "обща история". Това е и най-деликатната част. Ще има комисия, която специално ще следи изясняването на всички спорни детайли и моменти. Съставът на камисията зависи от двете правителства. Ще има равен брой академични представители от България и от Македония. Те ще се събират на работни срещи. Всяка година трябва да представят доклад на двете правтилества.

Андрей Ковачев: Най-важното е какво се случва в сърцата и душите на хората. Да не се гледаме като неприятели, като това, което ни насаждаха тоталитарните идеологии от 44-та година насам.

Според депутатът не може да си затваряме очите за силите, които тласкат добросъседските ни отношения назад. По негово мнение и в Белград, и в Москва има сили, които не желаят такова сближаване и се опитват да го саботират.

Андрей Ковачев: Господин Заев поема сериозна отговорност и прави смела крачка, която 11 години господин Груевски не пожела да направи.

Депутатът призова да няма насаждане на омраза между хората от двете страни на границата. Според него трябва да отпадне инерцията от миналото. Той се надява Договорът да даде "тласък на едно пречистване". Ковачев заяви, че това как ще се променят нещата зависи и от академичния свят в Македония, и на политиците, и на медиите.

Една от важните теми, които ще бъдат обсъждани е за свързаността между двете страни - инфраструктура, намаляване на роуминга, на интернет услугите.

Андрей Ковачев: Много е важно младите хора на Македония да открията както в душите и сърцата си България, така и да идват по-често в България да търсят щастието си - обучение, образование, работа, така и ние да откриваме на ново какво се е случило в предишните десетилетия в Македония и да се опитаме да го преодолеем.