Фотографска изложба "Аз съм българка"

В "Денят започва":

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

23 съвременни красиви българки, облечени в традиционни носии, 30 паметни наши исторически обекта, над 100 часа снимки и много любов към родината - така може да се обобщи патриотичният фотографски проект "Аз съм българка".

Радослав Първанов: Българка е образът, който искам да обедини всички нас и реално да обедини всички момичета, които са участвали в този проект, в една картина, която да състави образа на България.

Идеята се е запалила в Радослав още през 2014 г. докато е снимал историческа възстановка.

Радослав Първанов: Тогава харесах едно от момичетата и ѝ предложих да направим индивидуални снимки с носия в Стария Пловдив. След като направих снимките пуснах ги в мрежата, хората много ги харесаха, реакциите бяха много и хубави. Тогава си казах, че трябва да направя нещо по-мащабно.

Радослав избира момичетата, които е представил в проекта си много внимателно. Сподели, че освен очевидната им красота, е търсил доказателства, че са с отношение към българската история и традиции.

Петя Кирилова: Българската история е много цветна и всеобхватна и много малко народи могат да се гордеят с такава история като нашата.
Радослав Първанов: Когато избирам момичетата и договаряме снимките, съм търсил душевната красота, любовта към България.
Петя Кирилова: Тъй като аз съм от Перник и както знаете там всяка година се провежда фестивалът "Сурва". Той ме видя на фестивала и бях облечена с носия, много ме хареса и ми предложи да ме снима. Аз първият път малко се дръпнах, защото ме беше страх. Защо пък някакъв фотограф точно мен си избра, но в последствие се сработихме и много добре ни се получиха снимките и работата заедно. Ако ми беше предложил да ме снима в мои си дрехи може би нямаше да се съглася, но аз като облека носията съм толкова горда, че веднага се съгласих.

Историите зад фотографската изложба са много. Една от тях е за девическия метох в град Златица. Място, което е оставило освен фотографски отпечатък и усещане за надежда.

Радослав Първанов: Мястото е съвсем обикновена къща, която днес обаче се руши, но над 4 или 5 пъти доколкото знам Апостолът на свободата е намирал обежище. Днес има една паметна плоча, която обозначава това, но за съжаление сградата е в окаяно състояние. Достатъчно силна история, а същевременно картинка, която дори не е красива. Постарахме се да я заснемем от ъгъл, който е по-подходящ. Дано се замислят и това място да бъде възстановено и да му бъде вдъхнат нов живот, защото това ще привлича хиляди туристи.

В платната прозират усмивки и гордост от красотата на българките.

Радослав Първанов: Чужденците се спираха да се снимат с тях. Тук в София, пред Александър Невски, когато снимах серията "Люлките на християнството", корейски туристи ми отвлякоха момичето с трибагреника и сигурно 40 минути беше заета да се снима с тях. Това се случи на много места и доказва, че рекламата не ни е достаъчна и чужденците не знаят достатъчно за нашите култура и бит, защото в носиите откриват много за нас.
Петя Кирилова: Тази носия е лично моя и е от прабаба ми. На поне 100 години е и е семейна реликва. Носията е предавана от баба на внуче и от майка на дъщеря. На мен ми я предаде моята баба и аз я нося много често с голяма гордост. Всеки сам си избира какво да носи, как да се облича. Аз също не нося носия всеки ден, но пък никога през живота си една българка да не е слагала носия това за мен ако аз лично не бях щеше да ме е срам. Носията винаги трябва да се носи с гордост и според мен всяка една българка трябва поне да облече да види как изглежда, как са изглеждали преди това нейните баби в носия.

Целта на проекта е да се събуди интерес към родната история и традиции.

Радослав Първанов: Второто представяне на тази изложба е в парламента. Тук освен депутатите, освен министрите, идват и много гости. Идват чужденци, идват дипломати, идват посетителски групи. Идват хора, в които можем да предизвикаме интерес. Фактическата цел на проекта е да предизвикаме интерес и хората да отидат, да видят, да се поинтересуват от историята, от културата ни.

Веднага, след като живя 25 дни в НС, изложбата потегля към други места за експозиция. На 31 август можете да я посетите в "Двореца" в Балчик, където ще остане половин месец. А в деня на обявяването на Независимостта на България - 22 септември, ще бъде открита в гр. Копривщица в сградата на Жив музей.