Бранимир Ботев: На морето ние имаме най-ниското качество на обслужването

В "Денят започва":

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В момента по Черноморието цели комплекси са заети с чужденци, основно украинци и молдовци. Наетите в момента чужденци са над 3 100 те са поискани с 563 декларации на работодатели, които първо са сключили договорите с чужденците, а след това са поискали разрешение от Агенцията по заетостта. Над 2 600 украинци са в момента на работа по морето.

Гост в студиото на "Денят започва" беше бившият министър на туризма Бранимир Ботев. Попитахме го дали излиза по-изгодно на работодателите да внасят чужденци.

Според него работодателите са поставени в критична ситуация и трябва да взимат кризисни решения. В Националната стратегия за устойчиво развитие до 2030 година изрично е посочено, че проблемът, който ще възникне с човешките ресурси е с кадрите в туризма. Още през 2014 година е станало ясно, че това ще е най-генериращият проблем пред отрасъла. По данни на Световния съвет по туризъм само за 2015 година България е загубила около 5 500 души в сектор туризъм. Страната ни губи на средногодишна база по 2.1%.

Бранимир Ботев: Вносът не може да ни реши проблема. Тези 3 100 души са под 1% от реалнозаетите в туризма по време на летния сезон. На морето ние имаме най-ниското качество на обслужването и то не се дължи на работодателите и на бизнеса.

Тази година по нашето Черноморие работят хиляди от Молдова и Украйна. Генадий е един от тях. Той работи е за първа година в Слънчев бряг, като барман и е доволен от условията, които му предлагат. По морето работи и Александър. Той е от Молдова. И той е доволен от работата си и заплащането. Единствено на двамата младежи не им остава много време за личен живот, защото са на работа през повечето време. Те обаче са категорични, че са дошли у нас не на почивка, а да спечелят пари, за да се издържат като се приберат в Молдова и Украйна.

Тези работници също не решават проблема с квалифицираните кадри в туризма, категорични са хотелиерите. Много често някои от тях си тръгват на първият месец, защото работата се оказва непосилна. Други пък пристигат без никакъв опит и се налага да ги обучават месеци наред. Така туризма губи време в обучение и текучество на кадри. Според хотелиерите тези работници, които са без опит трябва да се обучат още преди летния сезон, а не в разгара.

Ако не бъдат предприети мерки по въпроса България ще загуби много от туризма, защото всяка година има недоволни. Така страната ни може да загуби 14 процента от брутния вътрешен продукт, а това са близо 6 милиарда лева.