За отчаяната Мария и малкия й син. Къде да потърсим помощ в подобни ситуации?

В "Денят започва":

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Държавата се активизира да помогне на Мария Иванова от село Габра, майката на Александър. От Социалното министерство обещаха, че ще ѝ съдействат да си намери работа. Дали обаче бебето ще се върне при самотната майка ще се преценява тепърва. Дотогава детето остава под "адекватна мярка за закрила".

В студиото на "Денят започва" казуса на Мария коментираха Иванка Шалапатова - изпълнителен директор на Фондация "За нашите деца", и Чавдар Христов - вицепрезидент на КНСБ и юрист по трудово право.

Иванка Шалапатова отбеляза, че реакцията на отчаяната Мария - да изостави детето си, не е необичайна. Нещо повече - родители са оставяли децата в Центъра за обществена подкрепа на фондацията.

Само за първото полугодие на Фондация "За нашите деца" е работила по 1 098 случая на деца в риск. Случаите на риск от изоставяне са 71, като в 68 от тях ние имаме успех - тоест детето не е изоставено в социален дом, каза тя.

За нея най-важното за всички ни в този случай е да си отговорим защо се стига до такива ситуации и какво трябва да предприеме родител, който в отчаянието си е обмисля да изостави детето си.

Винаги нашият съвет като професионалисти е тези родители е да се обърнат към "Социални грижи" или отдел за закрила на детето, подчерта Шалапатова.

Чавдар Христов обърна внимание, че бременните работнички и служителки имат особен статут в трудовите правоотношения и са поставени под специалната закрила на закона.

Това е функция от конституционен текст, който поставя жената майка под особена закрила на държавата. Нямат право работодателите да прекратяват трудовите правоотношения по собствена инициатива, когато има доказа бременност, категоричен беше юристът.

Той препоръча контролните органи да проверят работодателя на Мария Иванова, който със заплахи я принуждава да напусне по взаимно съгласие 5 дни преди бременната да излезе в отпуск по майчинство. Според юриста най-вероятно причината за това агресивно поведение са невнесени осигурителни вноски.