Антикорупционното законодателство - ГЕРБ срещу БСП

Темите в предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Депутатът от ГЕРБ Димитър Лазаров и колегата му Крум Зарков - заместник-председател на ПГ на "БСП за България", гостуваха в студиото на "Денят започва" с коментари за актуалната политическа ситуация и сериозните разногласия при изработването на антикорупционно законодателство.

Зарков заяви, че социалистите подхождат "много сериозно към този вот".

Ние намираме основание и в антикорупционния закон, за да твърдим, че липсва политическа воля и амбиция това управляващо мнозинство да се бори с корупцията. В разговорите, които имахме, още на първата среща се разбрахме, че трябва да изчакаме да мине държавният бюджет - дебат, който беше претупан по нощите. Вчера е имало лидерска среща на двете опозиционни парламентарни групи. Те са се разбрали да този график и той ще бъде спазен стриктно. Важното е вотът да бъде подготвен добре, солидно, за да не се превърне в рутинна процедура, обясни народният представител.

Без значение кога ще е вотът, той има предизвестен резултат, реагира Димитър Лазаров.

А е през януари, защото България ще поеме европредседателството. Всичко това е на фона на добрите резултати в тази бюджетна година и заложените за следващата година увеличения на финансиране в много сектори, на фона на добрата външна политика, която води България и започва да се оформя като център на Балканите. Това, което се говори и ще се изговори, има за цел да неглижира успехите на управляващото мнозинство. За съжаление, това е лош сигнал към другите държави и институции в България, каза депутатът от ГЕРБ.

Той съобщи, че дебатът за второ четене на антикорупционния закон "ще е текст по текст". Според него обаче "БСП ще блокират промените по текстовете".

Крум Зарков пък припомни, че БСП предложи цял проект, който беше отхвърлен, и затова няма да настоява за алтернативни текстове. По думите му настоящият законопроект "е замитане на един проблем под килима, сгрешена рамка, която ще доведе до селективна работа на определени хора".