Българската Коледа в подкрепа на децата със сърдечни заболявания

Темите в предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Лечението на вроденните сърдечни заболявания при деца след активната фаза е прродължително, а у нас няма здравни заведения за долекуване на сърдечноболните деца. Не се реинбурсират специални генетични изследвания, както и лечението със скъпи медикаменти при деца с общокамерна физиология, липсва апаратура за оценка на кардиопулмонарния резерв при деца, самото изследване също не се реинбурсира.

Проф. Анна Кънева благодари на всички дарители, които досега са подпомогнали работата на Клиниката по детска кардиология при Националната кардиологична болница, благодарение на което тя се снабдява с високотехнологична апаратура. Кънева изтъкна, че тази клиника е уникално болнично звено в страната, което решава проблемите на децата с вродени сърдечни малформации. Това е единственото звено, където се извършват сърдечни операции и цялостно обгрижване на такива деца.

С кардиопулмонарния тест с натоварване лекарите целят да оценят обективно физическия капацитет и резерв на тези деца: доколко те могат да се натоварват. Това, по думите на проф. Кънева, е начин, по който тези нарушения да се оценяват обективно, тъй като физическата активност повлиява състоянието на малките пациенти, но трябва да има яснота за степента на натоварване.


Проф. Анна Кънева - началник на Клиниката по детска кардиология при Националната кардиологична болница:
"Уредът, който искаме да се закупи, е одста скъп, защото той трябва да оцени дихателната функция, трябва да оцени сърдечната функция с един велоергометър. Между 80 и 90 хиляди лева е цената на един такъв уред".
Нередности
x

Сигнилизирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максиум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад