Да преборим агресията сред младите

Темите в предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Двама ученици от спортното училище в Ямбол са задържани за опит за убийство с цел грабеж на таксиметров шофьор. Още: задържани са нападателите, които нахлуха с маски и палки в Професионалната гимназия по механотехника в София. Това са двама младежи - един на 15 и един на 18, съобщиха от МВР. Това са само част от случаите на насилие в последно време сред подрастващите.

Славчо Атанасов отбеляза, че насилието сред младите е следствието от изминалите 20 години на "безвремие" у нас. Дължи се, според него, на факта, че родителите на децата, които упражняват насилие върху други, раснаха във време без всякакваценанностна система. Той се спомня, че в началото на 90-те години модел за подражание на момчетата е бил този на мутрите като дори иитираха походката на мутрите в училище. Момичетата пък са се интересували от твърдата чалга и силиконовите красавици. Сега тези тогацвашни деца имат своите деца.


Славчо Атанасов - председател на Комисията по въпросите на децата, младежта и спортта в НС:
"В същото време трябва да кажа, че една огромна вина за всичко това има, ще я нарека условно, "политическата класа", защото през всичките тези години, вместо децата да са както в една нормална държава, най-важното, техните приоритети бяха други... Приоритет на тези политтици беше личното забогатяване, няма какво да го крием."

Младен Владимиров - психолог
: "Ако сега Добри Войников трябваше да пише, сигурно щеше да напише "Криворазбрана демокрация". Не е само един проблемът, за да го посочим... въпреки че в последните години реактивно след всеки случай на агресия се опитваме да кажем "семейството, училището, обществото, медиите или къде е точно".

Според Владимиров в 21 век хората по света са го решили: биоекологично разбиране, системно разбиране за проблема. Мислим, по думите му, че само домакинята може да създаде уютен дом. Всъщност проблемите са външни и вътрешни. Психологът вижда общото между двата посочени случаи - спорта, макар че като мантра повтаряме, че спортът е алтернатива на агресията.

Младен Владимиров - психолог: "Виждаме момчета боксьори със силно нахъсано его, с големите успехи, които обаче са свикнали да мачкат по пътя си... да виждат себе си като вездесъщи, като винаги прави, а другите като препятствие по пътя към целта и ето как агресията може да бъде дори и програмирана в едни млади хора."
Йоана Захариева смята, че в тяхната възраст обществотто има очаквания към тях, казват им: "изразете се, намерете себе си".

Йоана Захариева - председател на Съвета на децата към Държавната агенция за закрила на детето: " В това лутане да ннамериш кой си ти, кои са твоите страни, съсп сигурност има опасност да се объркаш, да тръгнеш по грешния път, по който няма да намериш общественото одобрение, което търсиш. В този смисъл е лесно да се плъзнеш по плоскостта да очакваш, че когато биеш, когато обиждаш, когатоп си агресор, ще бъдеш популярен... Трябва да се противодейства на тази мода".

Трябва според Захариева да се възпиташ чрез спорта, изкуството и извънкласните занимания на самодисциплина, да уважаваш другите и да намериш път да бъдеш уважаван от тях по начин, който не им пречи.

Нередности
x

Сигнилизирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максиум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад