Антон Кутев: Искаме да разследваме корупцията по високите етажи

Темите в предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Според него към момента Комисията за конфискация на имуществото работи сравнително добре и събирането ѝ с други органи може да навреди. По отношение на отнемането на имущество няма разлика в предложенията на ГЕРБ и БСП, подчерта той.

Тук въпросът е чисто институционално дали да има разследващи функции този (антикорупционния - б.р.) орган. Виждате какво става в момента - когато се стигне до прокуратурата, нещата изведнъж се променят, уточни Кутев.

По думите му "очевидно в момента имаме един процес, който не работи".

Първо - ние искаме да разследваме не всички за корупция, а корупцията по високите етажи с този (антикорупционния - б.р.) орган. Втората разлика е, че това трябва да става с разследване - тоест органът трябва да има възможност да разследва, защото досегашната система е доказала тази си невъзможност в много случаи. И третото е, че не може ръководството на този орган да бъде назначено от мнозинството в парламента, защото няма как тези, който го назначават, да го оставят да ги проверява. Ето ви три ключови неща, само това е разликата, обобщи позицията на БСП по въпроса Антон Кутев.

Той обърна внимание, че социалният министър Бисер Петков обяви вдигането на минималния доход - нещо, за което социалистическата партия е настоявала от четири-пет години.

Всички социални плащания, включително на хората с увреждания, зависят от този гарантиран минимален доход, уточни депутатът от БСП.

Според него това трябва да се прави всяка година заради инфлацията, а не както е досега - "веднъж на 10 години".