Менда Стоянова: Дойде времето на бюджетните разходи

Темите в предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Увеличението от 10% няма да е на калпак. В разходната част на бюджета е възможно увеличение и като цяло разликата с 2017 година е 2.5 милиарда повече. Тези пари идват от ръста на икономиката. За 2016 година статистиката отчете 3.9 ръст на БВП, за 2017 година се очаква около 4%, за 2018 година също се предвиждат около 4% ръст.

Менда Стоянова: Ръстът на икономиката означава повече приходи в бюджета, означава повече заетост, озночава по-високи заплати в реалния сектор. Дойде времето на бюджетните разходи.

За първи път през 2018 година се очаква рязък ръст на минималната работна заплата от 460 на 510 лева. Всички хора, които работят в бюджетната сфера, трябва да получат своето увеличение. Останалата част от 740-те милиона са насочени преди всичко към приоритетните сектори като образование кътено предвидените пари са около 330 милиона за заплати и около 150-180 милиона за разходи за качество на образование, програми, повишаване на стипендии в приоритетни специалности, не трябва да се забравя, че ще бъдат вложени и капитални разходи в образователната инфраструктура.

Друг сектор, който поема голяма част от парите е сектор сигурност, отбрана и МВР. Специално за армията има около 100 милиона допълнително за заплати. Там има предвидени сериозни капитални разходи за модернизиране на въоръжението - 490 милиона. Общо сектор сигурност ще има над 6-700 милиона увеличение на парите. За заплати на полицаите са отделени 55-60 милиона лева, което е около 5-6% увеличение на заплатите.

Менда Стоянова: Пак ще има недоволни, но ние трябва да гледаме и голямата картина.

Третата приоритетна сфера, която ще получи над един милиард, са социалната и здравната. Парите ще отидат за пенсии, за здравеопазване, за социални подпомагания в различните сфери. Според Менда Стоянова трябва да се помисли за увеличение на зплатите с цел привличане на хора с капацитет, които да обслужват социалната сфера. Очакват се и промени в различни наредби. Предвиждат се и увеличения на праговете, от които хората имат право на социални помощи или доплащания. Другата тенденция е фокусирането на социалните помощи към онези, които имат реална нужда от тях. По този начин ще се повиши размерът им, така че те да почевстват реално, че имат помощ от държавата.

Менда Стоянова: Сега много хора се възползват от социалната система. Голяма част от тях могат да се грижат и сами за себе си. Усвояваме един ресурс без той да е фокусиран към онези, които реално имат нужда от него.

Не трябва да се забравят и инфраструктурните проекти, които продължават. Големите инфраструктурни проекти ще се финанират от европейски програми, но и в бюджета са планирани сериозни суми за тях. АМ "Хемус" няма да може да се изпълни по европроект, например.

Менда Стоянова: Пари има в повече, но те са фокусирани в приоритетните сектори.

Вижте целия разговор във видеото!

Нередности
x

Сигнилизирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максиум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад