Започва мащабен ремонт в Бачковския манастир

Темите в предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

От години основите на голямата църква в манастира са пропити с влага. Заради нея почти напълно бяха унищожени стенописите в храма, където стои чудотворната икона на "Света Богородица". Щетите вече са видими навсякъде. Влагата е разрушила метър и петдесет от цветните декорации в основния храм "Успение Богоридично".

Стенописите са безценни произведения на християнското изкуство и са направени през 1850 година от майстор Моско Велев. Рисунките постепенно изчезват и трябва бързо да бъдат спасени, каза игуменът архимадрит Симон. Затова до дни започва поставянето на канализационна система около храма. След това ще бъдат възстановени колоритните изображения.

Архимандрит Симон – игумен на Бачковския манастир: Според плана, който имаме, на 1.50 м от стените на църквата да бъде направен един канал, в който ще бъде прокарана една тръба, за да се отводняват дъждовните води, тъй наречените първични води, за да на отиват към основите. И вторият етап - по този начин в целия квадрат ще трябва да бъдат сложени изкопи, за да може всички дъждовни води, които падат от покрива на манастира да излизат извън светата обител, тоест да не попадат на обектите на самия двор и да отиват към основите на църквата.

Градинката с фонтана в двора на манастира ще бъде премахната. Според игуменът тя също задържа влага, която отива към храма. Освен това е незаконна и я няма в първия архитектурен план на светата обител. Целият двор ще бъде преобразен в автентичния си от преди векове вид.

Архимандрит Симон – игумен на Бачковския манастир: Ще бъде с големи камъни, както е било навремето, както е било с големи каменни плочи, за да може това да ни създаде удобство за инвалидите, които в момента наистина ние ги дискриминираме. Ще направим и една алея за инвалидите, за да могат по достъпен начин да влизат в светата църква.

Мащабните ремонти трябва да приключат до 15-ти декември , за да може догодина да започне и реставрацията на Светия олтар в храма. А миряните вече се радват на обновените стенописи в предверието и във вътрешността на църквата.

Иванка Аврейска: Много са красиви и много добре направени. Много добре е направено вътре и е приятно. Чувства се едно успокоение.
Васил Караатанасов: Целта не е само средствата. Трябва много хора да идват и да ги накарат да идват, да почувстват нещо. Иначе хората са обезверени, нямат вяра.

До края на следващата година ще бъде изцяло ремонтирано и новото крило в манастира. Там се подменя канализационната и отводнителната система. Изгражда се и парно отопление.

Архимандрит Симон – игумен на Бачковския манастир: Моята амбиция като игумен е през 2019 година, когато Пловдив ще е Европейска столица на културата, Бачковският манастир също да придобие този средновековен блясък, който е бил през началото на 11 век, когато братя Бакуриани са създали тази прекрасна света обител.

В знак на признателност в Деня на народните будители архимандрит Симон ще събере всички дарители за последните 3 години на благодарствен молебен.

Архимандрит Симон – игумен на Бачковския манастир: Когато хората видят, че се работи те винаги откликват и дори и в най-трудни времена отделят от залъка си да могат да дарят на светата обител, която знаете вече навлиза в хилядолетие.

От Бачковския манастир отчитат ръст на посетителите тази година. И се надяват през следващата още повече хора да прекрачат прага на един от най – известните духовни центрове у нас.