Антони Тренчев: Реформаторите ще подкрепят бюджета

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Каква позиция ще заеме Реформаторският блок за бюджет 2017? Гост в студиото е Антони Тренчев – депутат, ПГ на Реформаторския блок.

Антони Тренчев заяви, че реформаторите ще подкрепят бюджета, тъй като те са наясно с алтернативата. Този бюджет, според него е "балансиран, обмислен, изпълним и десен", а от другата страна - "някакви странни, популистки, социалистически, комунистически екзотики, които могат да произлязат". Според него приемането на този бюджет е по-добро, отколкото да се отиде на 1/2 от предвидения бюджет за периода, в който се изготвя нов. Тренчев изтъкна предимствата на изготвеният вече бюдет. Той, по думите му, има ясни приоритети къде за досега управляващите виждат сферите, в които да се инвестират. Дават се 230 милиона за образованието, 830 милиона за превъръжаване и отбрана, 230 милиона за здравеопазването. Тренчев е на мнение, че парите за исканото повишаване на минималната пенсия няма откъде да дойдат и ще трябва да се вземат от горепосочените пера. И още нещо: според него ако искаш да увеличиш разходите по дадено перо, трябва ясно да кажеш откъде да се вземат.

Освено това Тренчев подчерта, че ако сега минималната пенсия бъде повишена, това ще постави рамка от 300 лв. и за години напред, а не можем да бъдем сигурни, че и догодина ще имаме преизпълнение на бюджета. Към момента държавата не разполага с такива финанси, а трябва да има и ффинансов буфер за евентуални кризи.

Водещият вижда решението на този казус в по-високите доходи на работещите и повече работещи, за да се акумулират приходи в НОИ. Макар такава да е принципно формулата, Тренчев обясни, че тъй като гръбнакът на икономиката е малкият и средният бизнес. За това обаче е необходимо да се намерят начини за стимулиране на този вид вид бизнес, за да създава той нови и добре заплатени работни места, за да се върти по-бърззо цялостният икономически цикъл. Такава е и идята на бюджета, изготвен от кабинета Борисов 2: постепенно да се върви към покачване не само на пенсионерите, но и на всички български граждани.