Хранене по време на пост

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Ако към постите не се подходи отговорно и информирано, те могат да причинят на организма сериозен стрес. Затова предупреждават специалисти и допълват, че рязкото намаляване на приема на белтъчини, които набавяме с животински продукти, атакува имунната система. Как да постъпим в този 40-дневен период и с какво да компенсираме липсите? Отговорът в "Денят започва".

Гинка Ралчева започнала да пости преди пет години. Взела това решение, за да спази християнската традиция. Още при първия пост обаче разбрала, че това въздържание оздравява организма. Стига да се подходи отговорно.

"Това е пречистване на организма, на душата от грешки, грехове. Съветвах се със свещеник и той ни дава наставления как да започнем първата седмица", разказва Гинка.

По време на поста сама си съставя богато меню, макар и в него да не присъстват месо и млечни продукти.

"Аз си правя банички постни, със спанак, с лопош, с праз, също може и с тиква. Гювечета също постни, питка постна, пица. Правя си например дърпана баница, която е само със солчица, с водичка. Маслинки с ориз, гъбки с ориз. Толкова са прости нещата, няма нищо сложно", уверява тя.

Най-важното условие при спазването на поста дори и в забързаното ежедневие е човек да има воля, желание, да мисли за въздържанието с вяра и смирение. Тогава поста преминава леко и без щети за здравето.

"Младите хората наистина са много забързани, но мисля, че след като има желание може да направи нещо, едни картофки или зеленце. Дори и сладки например локум, защото не всеки може без сладко", добавя Гинка.

Изключително важно, за да не причиним стрес на организма е захранването. И въпреки че свършва в навечерието на Коледа, когато трапезата изобилства от традиционни специалитети, месо и алкохол, специалистите са категорични, че постилите трябва много да внимават, особено в количествата.