Умно устройство за диабетно болни деца

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Умно устройство осъществява мониторинг на диабетно болни деца. Приложението за смартфон е разработено от учител по информатика и двама негови ученици. Успешният екип от Шумен е усъвършенствал работата на модерните инсулинови помпи. Подробностите в "Денят започва"

Всичко започнало от един мъчителен въпрос: Как да помогнат на момче от училище, което е зависимо от точното и навременно вливане на инсулин?

"Ако уча или играя и не съм съсредоточен върху помпата, моите родители винаги са съсредоточени върху това - те ми звънят и така си пускам инсулин", казва Кристиян Косев.

Така от приятелски жест трима информатици стигат до голямото изобретение. Всъщност, те стъпват върху съществуваща система, но я подобряват.

"В Nightscоut на хората им се налага да научават думички от типа на Azur и Heruko, който го е използвал знае за какво става въпрос. Нашата идея е не всеки да си инсталира собствена версия на сайта, а просто цялото да бъде обединено на едно място", обяснява Радостин Маринов.

"Решихме да го направим достъпно за българските родители, които имат деца с диабет, така че наистина да са спокойни и сами да може да свържат софтуера с помпата", добавя Габриел Атанасов.

"На ръката на пациента има сензор. Той взема данни за кръвната глюкоза и изпраща радио сигнал към инсулиновата помпа. Този радио сигнал бива прехващан от една платка и чрез тази платка, която е вързана към телефона, се изпраща сигнал в интернет, там родителите имат достъп до данните за кръвната глюкоза", казва Ангел Ангелов, учител по информатика в СУ "Сава Доброплодни" - Шумен.

Намерението на информатиците е данните да са достъпни по всяко време. Информационната система ще се ползва от родители на деца, зависими от инсулин, но и лекуващите им лекари. Пред информатиците стоят още предизвикателства.

"Опасенията ни са свързани към момента, на първо място, със защитата на самото приложение, т.е. изпращайки връзка от часовника към телефона на детето и оттам към помпата, да не би някое трето устройство да комуникира с помпата. Другите ни опасения са свързани с патентната защита на такъв тип устройства", сподели Ангелов.

Ако производители на мобилни устройство проявят интерес, може да вградят платката в телефона и да осигурят защита.