"България на длан" - макети на открито

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В следващия разговор репортерът ни Весела Кръстева ни запознава с една нова инициатива по проекта "България на длан", който вече близо десет години популяризира културно-историческото наследство на България чрез макети на известни наши сгради и местности. В студиото са Людмила Димитрова - директор на Държавния културен институт и Съни Сънински - член на Инициативния комитет.

Проектът на режисьора Съни Сънински и актрисата Стефани Рачева е в нов, конкурсен етап. Амбицията му е да бъде създаден културно-исторически парк на открито с всички макети, изработени до момента, както и нови макети.

Сънни Сънински съобщи последните новини, свързани с проекта "България на длан". Проектът вече има своето място, на което ще бъде изграден; второ - днес се открива изложбата с архитектурните концепции за изграждането на първи културно-образователен исторически парк в България. Трето проектът ще представи и сградите на ЮНЕСКО, които са в Европейския съюз, а в бъдеще - и в света. "Така че този порект търпи сериозно развитие", каза Сънински и поясни, че проектът е под патронажа на Националната комисия на България за ЮНЕСКО. В този смисъл партньори на проекта са Министерството на културата, на Държавния културен институт към МВнР, на Министерството на туризма, на Съюза на архитектите в България и други институции, както и младежката подкрепа на Втора английска гимназия. Учениците се включват с работа по фейсбук страница и интернет платформата, както и по комуникацията за проектите - те могат да бъдат видени на интернет страница: minibulgaria.bg. На тази страница след откриването й в 14.00, както и на фейсбук страницата на кампанията, всеки може да гласува за своя проект - фаворит.

Режисьорът Сънински подчерта, че в конкурса са се включили 10 много добри проекта, но до финала са достигнали 5 проекта. Имена няма да научим, тъй като конкурсът е анонимен, а проектите са представени с номера.

Стефани Рачева говори за предстоящото представяне на проекта на международно ниво. Това ще бъде след два дни.

Повече подробности за това как ще изглежда културно-образователният парк - цел на проекта "България на длан" вижте ТУК.

Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад