Скулптурата и намесата ѝ в градското пространство

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

"Скулптурата и градът" е дискусията, която ще се проведе в Софийска градска художествена галерия. Събитието е организирано от "Медия "Въпреки" и сайта за култура и изкуство "въпреки.com" с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура".

В първата част на дебата думата ще имат специално поканени лектори, а във втората - всеки свободно ще може да поставя въпроси, свързани с намесите в градското пространство. Това обясни в "Денят започва с култура" модераторът Стефан Джамбазов. Той подчерта, че липсва концепция как трябва да изглеждат нашите съвременни градове и това именно е провокирало организирането на дискусията.

Изкуствоведът Филип Зидаров - също гост в предаването, отбеляза, че "нещата са доста объркани, защото от една страна е липсата на такава концепция, а от друга са прекалено многото концепции, които се наслагват и които са на най-различно ниво". Считам, че рядко дискусиите решават проблемите, но поне могат да се кажат, добави той.

За мен е важно кой има легитимност и право да каже кое къде да застане и дали изобщо да застава, каза културологът доц. Георги Лозанов - гост-лектор в дискусията. Дали на правим референдум за паметници и какво ще надделее в тях - вкусът, разбирането, паметта, запита риторично културологът и призна, че той все още няма ясен отговор на този въпрос. Не умеем да поставяме сериозно въпроса за легитимността на решенията, които се взимат по отношение на градската среда, заяви доц. Лозанов.

Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад