Дискусията "Тоталитаризъм в България 1944-89: Преосмисляне чрез знание"

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Във Враца се проведе конференцията "Тоталитаризъм в България 1944-89: Преосмисляне чрез знание". Вече две години се провеждат подобни открити уроци в различни точки на страната. Според организаторите се забелязва известна апатия към тази тема.

Какъв беше интересът към дискусията във Враца? В "Денят започва с култура" за това, както и за преосмисляне на уроците от близкото минало, говориха журналистът Христо Христов и историкът Момчил Методиев.

За Христо Христов апатията се обяснява с "липсата на държавна политика, за разлика от всички останали страни от бившия Източен блок, с която наследството и влиянието на тоталитарното минало върху обществото днес да бъде преосмислено и то чрез знание - чрез вкарването на тази тема по адекватен начин в учебниците по история".

Момчил Методиев сподели, че темата за бягството на български граждани през държавната граница е близка и разбираема на младите хора, защото те имат тази свобода днес и надеждата, която тя носи. "Това е голямата разлика с комунизма. Според мен това е един от примерите, който ни показва проблема за преподаването на историята - как да предадем абсурда, как да предадем ирационалността, как да предадем...  ненормалността на режима", добави историкът.

Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад