"Бъдещето е днес" - двама философи за нашето врeме

Предаване: Панорама, 16.02.2018

В предаването
Части от предаването
Всички броеве
Проф. Ясуо Кобаяши: Да! Но вече съм пенсионер и в последно време се въздържам.

В България го води едно приятелство. С философа Боян Манчев. Запознали се преди 10 години. Тогава българинът бил програмен директор на Международния колеж по философия в Париж. Сега са тук. Заедно.

Въпрос: Сега повече в революциите ли вярвате или в това да бъдеш силен и и търпелив?

Ясуо Кобаяши: Още вярвам в революциите. Но не тези, които се правят със сила. Истинската революция винаги се случва в човешкото съзнание.От там идва голямата промяна.
Боян Манчев, философ от Нов български университет: В моята философия има едно нещо, на което много държа, това е понятието отстояване. Смятам, че това е което ние необходимо. Това е отстояването на нашето усещане за справедливост и истина. Ако загубим тях, ние губим своето място в света и по някакъв начин се проваляме в пропаст без да си даваме сметка за това.

Въпрос:За какво е най-голямата битка в човешкия свят днес?

Ясуо Кобаяши: Между човешкото съзнание и технологиите. Ние вече нямаме визия накъде върви света. Нямаме ясна представа за бъдещето на човечеството. Задачата на философите днес става все по важна.
Боян Манчев: Мога да цитирам тук понеже говорим за завръщането на мъдростта.Това е фразата на един древен мъдрец Аполоний. Той е казал: "Хората знаят миналото, боговете знаят бъдещето, а мъдрите знаят това, което предстои". Бих искал тези, които решават съдбата на света, да да имат малко от тази мъдрост.

Въпрос:Но кой управлява света днес-политиците или страха на хората?

Проф. Ясуо Кобаяши: Цифрите. Парите. Те са абсолютните господари на днешната цивилизация.
Боян Манчев: Аз бих добавил към това, че може би един от най-големите проблеми на човечеството днес не е този, който обикновено мислим - развитието на технологиите, ядрените оръжия,вирусите, тероризма, а това е може би свеждането на човешкия живот до стока, която влиза в обръщение.

Революции, контрареволюции. Истини, лъжи. Всяка дума има сила. Знаели го още в древния свят. Днес всички живеем в постоянен шум. И нито една дума не се чува. Знаем всичко, но никой не знае накъде върви света.

Въпрос: Професор Кобаяши, какво означава истинска храброст за Вас?

Проф. Ясуо Кобаяши: Много труден въпрос. Истинска храброст първо е да промениш себе си. Да предизвикаш себе си. Да надскочиш собствения си лимит и граници. Истинската храброст никога не е демонстрация на сила над другия, а вътрешна победа. Това е вид преминаване. Да минеш от другата страна, където никога не си бил. Точно, за да продължиш напред.

Въпрос: Ако можете да дадете само един съвет на младите хора, съвет за живота, какъв би бил той?

Ясуо Кобаяши: Да се опитат да съхранят себе си. Най-важно е да си опазят душата. Това е най-голямата човешка задача. Винаги е било така. И никога не е било лесно. Да откриеш кой си, какво искаш. Да се научиш да обичаш този свят.
Боян Манчев: Най-важният ден в човешкия живот ние никога няма да разберем кой е. И може би това е най-хубавото в човешкия живот, че се случват ненадейни неща, които изглеждат чудодейни, въпреки че в тях няма нищомистично и все пак ти се случват.

Въпрос: Професор Кобаяши, кой ден е по-важен - днес или утре?

Ясуо Кобаяши: Днешният ден! Най-важен е днешният ден. Няма вчера или утре. Бъдещето е днес. Помислете си хубаво върху това.