Никола Димитров: Можем да работим заедно, за да имаме по-хубаво бъдеще

Предаване: Панорама, 16.02.2018

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Димитров каза, че правят всичко възможно да се разберат с Гърция за името на страната. Македонците имат надежда, че и те имат воля за това. Не е лесно, решението е тежко и проблемът е стар, обясни министърът. Въпреки това, след излизането от кризата, македонците имат чувството, че има шанс. Димитров изрази благодарност към България за връщането на Европа към Балканите.

Министърът обясни, че имат две цели в процеса на търсене на ново име на Македония. Едната - да има по-ясно различие между държавата Македония и регионът в Гърция. Второто е това да се направи по достоен начин. Македонците са готови да приемат географско име.

Димитров смята, че има битка между силите на бъдещето и миналото в спора за името. Договорът за добросъседство между България и Македония той определи като израстване. Според него е време е да покажем на Европа, че можем да решаваме проблемите си като европейци - да отваряме вратите, да ставаме по-близки. Той посочи, че първите резултати са на лице. Забелязва се ръст в търговията, в туризма. Водят се разговори между министрите на транспорта за Коридор 8, за ЖП линията София-Скопие.

Никола Димитров: Ние не можем да си сменим историята. Тя е важна. Всички сме горди. Можем да работим заедно, за да имаме по-хубаво бъдеще.

По негово мнение е важно за историята да разговарят историците, а работата на политическите ръководства по негово мнение е по-свързана с настоящето и бъдещето. Според него една по-голяма отвореност и честност когато се гледа истоическият нератив, ще ни сближи.