Бедствието отблизо - разказ от първо лице на живо от Таклобан

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

След тайфуна "Хаян", който взе над 10 000 жертви само в град Таклобан (Филипините), как продължава животът там. Журналистът Ганета Сагова се включи във връзка по Скайп, за да разкаже каква е ситуацията там.

Тя сподели, че видяното във Филипините, се помни за цял живот. Фактът, че тази страна се намира толкова далече от нас, ни кара да бъдем някак безразлични. Първото, което те посреща в Таклобан, и не те оставя, докато не си тръгнеш, това е смрадта на загниваща плът. Значителна част от хората в града ходят с мокри хавлиени кърпи на носа. Аптеки в града няма.

Онези, които ураганът е пощадил, са разбити и ограбени. Разграбени са почти всички магазини в града, както и магазини за електротехника. Варварщината и престъпността, които са се вихрили в града, особено през първите три дни, човек трудно може да си представи.

25 дни след трагедията, ситуацията във Филипините е спокойна, хората живеят както преди. Въпреки че летището е разбито, то функционира и всеки ден има полети. Хора от провинцията отиват да видят своите познати. Хора от цял свят се опитват да помогнат по някакъв начин.