Зелена светлина: Китайският Пинокио

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Някога татко Джепето бил толкова самотен, че си направил момче от дърво. Майсторът го издялкал сам в работилницата си. И Пинокио оживял.

Това пък е съвременният вариант на приказката на Карло Колоди - китайски вариант. В главната роля – Тао Сянли. 38-годишен, самоук изобретател. Фикс-идеята му да създаде робот от отпадъци не срещнала разбиране дори от жена му и децата му. Съседите му се присмивали или му съчувствали, но без да му помагат. Не получил и финансова подкрепа.

Сам, упорит и целеустремен, Тао все пак сглобил машината от отпадъци за една година и тя оживяла в неговия дом. Хуманоидният робот е висок два метра и 10 сантиметра и тежи 250 килограма. Най-забележителни са очите му. Те могат да проследяват предмети с помощта на 30 вградени сензора. Майсторът му вдъхнал живот с електричество и го нарекъл с китайско име, което в превод означава „Кралят на изобретението”.

"В робота има няколко хиляди жици и над 100 електрически моторчета. Така че по моя преценка той е изграден от няколко хиляди части. Виждате, че може да си движи главата, пръстите и ставите", каза Тао Сянли.

Като цяло движенията на робота са като при хората. Само че той не е толкова гъвкав. Роботът е направен изцяло от отпадъци, открити на сметищата. Главата му е от каска на Народната освободителна армия. Пръстите на ръцете му са от верижни предавки. Освен че умее да „наблюдава”, „Кралят” може да мърда устни и дори да пее. Е, засега е научил само корейския хит Gangnam Style, но и това е някакво начало.

"Чувствам голямо облекчение, но в същото време съм много тъжен. Облекчение – защото най-накрая завърших робота. А работата беше наистина много тежка. Тъжен съм заради финансовата ситуация, в която изпаднах, докато го правех, а и заради това, че много хора не ме разбират. Когато бях притиснат от липсата на пари, наистина беше много трудно да вземам назаем. Сега разбирам, че изобретяването на робота беше по-скоро лично предизвикателство", сподели Тао Сянли.

Тао Сянли не спира да мечтае. Вече има нова цел – да направи „мини подводница”, която да снима морски създания. Преди да се заеме с новия проект, той се надява, че неговият „Крал” ще вдъхнови много хора и ще им напомни за безкрайните възможности на всеки наглед ненужен предмет. Ето защо сега Тао търси начин да изведе двуметровия робот от дома си, без да се налага да събаря стени. Поредното предизвикателство.

Автори: Биляна Бонева, Милен Атанасов