Какво разказват за нападението над тях сирийските имигранти?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Трети побой над чужденци от арабски произход в София през последния месец. Двама сирийци и един ливанец бяха нападнати в района на Захарна  фабрика в неделя вечерта. Дали става въпрос за ксенофобска проява, за расизъм, както твърдят близки на нападнатите или пък за грабеж, както твърди МВР. Отговорите са раздвоени. Изясняваме ги с помощта на нашия репортер Юлия Стефанова, която бе в дома на нападнатите.

Юлия Стефанова ни срещна с двама от пострадалите, тъй като третият не се е чувствал добре и е отказал да дава интервюта.

Единият от пострадалите - Уисам, разказа, че в 8.30 вечерта, когато са отивали да си купят продукти, на излизане от магазина - на десетина метра от него, са били нападнати в гръб от голяма група хора. Според него нападателите са били повече от 20 души. Той е категоричен, че целта на атаката не е била грабеж.

Уисам твърди, че нападението е плод на расизъм и че има много примери на такива посегателства над сирийски имигранти. Той сподели, че приятелите им са напрегнати и се страхуват, не смеят да излязат от домовете си. Всеки знае, че тези хора са избягали от родината си заради войната и смъртта, те са дошли в България, търсейки подслон и помощ.

Руслан Трад, блогър, Форум за арабска култура, каза, че не усеща същото отношение на обществото ни към себе си, както останалите имигранти.  Той разказа, че е роден и израснал в България и не е имал проблеми заради произхода си. Той обаче допълни, че в последно време дори хората, които помагат на бежанците, не са в безопасност. Екстремистки настроени групи непрекъснато отправят заплахи, особено в социалните мрежи.

Акрам Наюф, Асоциация на свободна Сирия, коментира информацията от снощи за нападение, което сириец е извършил над служителка в магазин за кафе. Той заяви, че от Асоциацията за свободна Сирия от името на бежанците, осъждат остро това нападение. По думите му сред бежанците има внедрени хора, които настройват българите срещу имигрантите. Той посочи, че българският народ е толерантен и приема сърдечно и топло бежанците, и призова органите на МВР да неутрализират провокаторите.