Има ли риск за европейските пари по оперативни програми - разговор с Томислав Дончев

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Програмният период 2014-2020 ще започне с година закъснение и това е реалистично, заяви в "Денят започва" депутатът от ГЕРБ Томислав Дончев - министър в кабинета "Борисов" по управление на евросредствата.

"България в предишния програмен период направи една голяма грешка - той започна с близо две години закъснение. Първата дата, от която бяха допустими разходите, беше 1 януари 2007. Реалното изпълнение започна към края на 2008-а, по същество през 2009 година. България се наложи да прави куп усилия, за да навакса този пропуск", припомни Дончев.

Следващият програмен период трябва да започне 2014-а, но подготовката - реалното скрояване на схемите за финансиране, не тече в момента. "2014-та със сигурност ще бъде нулева. Голямата надежда е да не бъде и 2015-а", отбеляза той и добави, че сега залогът е много по-голям от 2007 годината, когато е имало "златен дъжд" и алтернативни източници на финансиране, а сега ситуацията от коренно различна.

"Всичко зависи от това, което ще се случи до края на годината - дали ще бъдат постигнати годишните цели. Аз нямам право на политическо злорадство, макар че имам основание за такова. Стискам палци да могат да бъдат обслужени колкото се може повече плащания и България да няма загуба на средства или загубата да бъде минимална", каза още Томислав Дончев.