Без дърва за огрев

Темите в предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Температурата в дома на Вера Борисова е десет градуса. Възрастната жена живее сама.Тази зима пали печката рядко, защото почти е изчерпала запасите от дърва. А доставката на нови се бави.

Вера Борисова: "Платени са още на пети септември и от тогава до днес все се оправдават, че нямат коли, че не е минало търга. Когато имам възможност да икономисам едно дърво, го икономисвам."

Вера рядко включва и електрическите уреди за отопление в дома си.

Богдан е съсед на Вера. Неговите запаси от дърва са повече. Въпреки това и той пести, защото не знае кога ще му доставят новите.

Богдан Янев: "По-рано я гася. Сутрин по-късно се пали. Вече е студено. Тоя този месец няма да изкарам, къде ги виждате. Защото вървят, днеска отдолу кача по 2-3 пъти и ги изгоря."

В подобна ситуация са още 18 души от Сирищник.

От горското стопанство в Земен твърдят, че доставките се бавят, защото цяло лято не намерили фирма-изпълнител. Сключили договор през септември, но заради лошото време фирмата не успяла да стигне до сечището, предназначено за нуждите на хората от Сирищник.

Пламен Мишев - директор на Държавно горско стопанство, Земен: "Ще намерим алтернативен вариант, независимо от тези тежки метеорологични условия, да ги издължим до 20 декември на всичките, които са фактурирани."

Пламен Янев - кмет на с. Сирищник: "Ако не се случи, ще помагаме на населението. Няма да ги оставим да измръзнат."

Според директора на горското стопанство в Земен, проблеми имат и част от жителите на други населени места. Казва, че дървата на всички ще бъдат доставени до 20 декември.