Бичът "дизайнерска дрога"

Темите в предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Дизайнерската дрога, която не попада в списъка със забранени вещества, е сравнително лесно снабдима чрез тъмния интернет, заяви в студиото на „Денят започва“ директорът на Националния център по наркомании Пламен Попов. Инсп. Петьо Петков от сектор „Наркотици“ към СДВР допълни, че веществата се доставят от страни в ЕС и са в малък грамаж, така че проверката и засичането им е почти невъзможна.

Директорът на Националния център по наркомании Пламен Попов заяви, че употребата на наркотици от типа на т.нар. „китайски чай“ води до желания наркотичен ефект, но имат сериозни физически и психически последствия. Той подчерта, че въпреки това в Европа са регистрирани смъртни случаи вследствие на употребата на тези наркотици.

Той призова родителите да избягат от стигмата да търсят помощ за психически заболявания и проблеми със зависимостите. Попов подчерта, че приеманите интоксикирани пациенти първоначално показват нормалните белези на наркотична безпомощност, последвани от повишена агресия и психоза, която може да завърши фатално.

Петьо Петков от сектор „Наркотици“ към СДВР заяви, че родителите на децата, които употребяват и разпространяват дрога, обикновено научават последни за наклонностите на децата си.

Децата се укриват добре, ако разпространяват. В други случаи родителите знаят, че децата им разпространяват наркотични вещества и ги прикриват, каза Петьо Петков, сектор „Наркотици към СДВР“.