Как се заплаща празничният труд

Темите в предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Как се заплаща този труд зависи от договора, по който работим и от начина на отчитане на работното време, т.е дали сме на почасово отчитане, дали сме на ненормиран работен ден или сме на т.н. сумирано отчитане на работното време, обясни Дина Христова.

Но независимо от договора работата в празнични дни се заплаща с двойна надница, т.е. със 100 процента увеличение на надницата, категорична беше експертката.

Разликата е в заплащането на извънредния труд. Той също се заплаща със 100 %, когато е положен в дни на официални празници, но само когато работим на подневно отчитане на работното време или когато сме на ненормиран работен ден, защото всяка работа в почивен и празничен ден е извънреден труд.

Дина Христова се спря и на въпроса, когато сме на сумирано отчитане на работното време, това не означава, че когато сме положили труд в празнични дни, той задължително е извънреден. При този вид отчитане на работното време има период, който се определя със заповед и не може да бъде повече от 6 месеца. За този период се правят графици и извънредният труд се изчислява след изтичане на този период.