Безстопанственост и длъжностни престъпления при изграждане на АМ "Марица" ЛОТ -1

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Разследва се безстопанственост и длъжностни престъпления при изграждане на АМ "Марица" ЛОТ -1.

След проведеното 5-месечно разследване прокуратурата достига до информация, която сочи, че се касае за разходване на над 50 млн. лева абсолютно в нарушение на закона.

Касае се за допълнително извършени дейности извън изграждането на 31 км отсечка Димитровград-Оризово.

Магистралата е трябвало да бъде изградена за 5 месеца от спечелилата обществената поръчка италианска компания, но това не се е случило в рамките на срока. Самият изпълнител е посочил, че е налице т.нар. форсмажорно обстоятелство.

Посочено е било пред Агенция "Пътна инфраструктура", че тъй като е била доста влажна есента и зимата на 2011-2012 година е налице преовлажняване на почвата.

Вместо да възложи стабилизиране на почвата на същия изпълнител, Агенция "Пътна инфраструктура" сключва договор на стойност 51 млн. лева за стабилизиране на почвата с едно търговско дружество.

Представителите на търговското дружество "Пътища Пловдив" АД са заявили на тогавашния шефа на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Лазар Лазаров, че тази услуга ще струва 50 млн. лева.

На служителите в АПИ е възложено да изготвят пълна документация за провеждане на процедура с тази прогнозна стойност. Фирмата, която печели обществената поръчка е именно "Пътища Пловдив" АД.

Според разследването на прокуратурата в рамките на 2 месеца са извършени някакви дейности по стабилизиране на почвата. Това не е изграждане на съоръжението на самия път, това е една допълнителна подготвителна дейност.

Два месеца са извършвани тези дейности и са платени точно 51 млн. лева.

Цялата поръчка е проведена, без да е изготвена количествено-стойностна сметка.

Прокуратурата е установила още, че изпълнителят - италианската компания - не е извършила каквито и да е действия. Чрез ангажиране на работна ръка и чрез прехвърляне на вземания реално действията са извършени от "Пътища Пловдив" АД и от "Агромах".

Имало е дружество, което контролира изпълнението на дейностите и от страна на АПИ, и от страна на "Пътища Пловдив" АД. Това дава основание на прокуратурата да смята, че става въпрос за умишлени действия от страна на длъжностни лица на АПИ.

Договорът с "Пътища Пловдив" АД е сключен на 30 юни 2015 година и на 31 август 2015 година е изплатена последната сума - общо 51 млн. лева.

Малко преди стартирането на разследването длъжностното лице, отговорно за нередностите, е подало оставка. Става въпрос за бившия председател на УС на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Лазар Лазаров.

Прокуратурата разполага с доказателства, че той е провел срещата с представители на "Пътища Пловдив" АД, те са посочили колко ще струва услугата и той просто е възложил на служителите си да изготвят документацията така, че да бъде спечелена именно от тази фирма без наличието на количествено-стойностна сметка.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад