България не приема 7 октомври като дата за съвместно честване на Гоце Делчев

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Политиката изпреварва историята за пореден път в отношенията между България и Северна Македония - това е може би един от основните изводи след първото заседание на Съвместната междуправителствена комисия между България и Северна Македония.

Въпреки че двете страни констатираха сериозен напредък в сферата на икономическото сътрудничество, ръст на стокообмена, ръст на туристите, интензивна работа по забавилия се с 3 десетилетия коридор номер осем - историята остава проблем.

Историческата комисия, която заседава само преди дни в Скопие, има огромни различия върху делото и личността на Гоце Делчев и този въпрос надвисна и над днешното заседание на правителствената комисия. Именно от Македония дойде предложението паметта на българския революционер да бъде отбелязвана на 7 октомври.

Предложение - странно в немалка степен, тъй като именно на 7 октомври 1946 година комунистическата власт в България предава костите на Гоце Делчев и от София те са пренесени в Македония в периода на македонизацията на този край.

Въпреки постигнатото съгласие за делото на Светите братя Кирил и Методий, Климент, Преслав, както и по историята от античността и средновековието, все още има нерешени исторически въпроси.

Тези въпроси България ще повдигне в хода на евентуалните преговори за членство на Македония в ЕС, увери и днес вицепремиерът Екатерина Захариева.

България не приема 7 октомври като дата за честване паметта на Гоце Делчев, беше категорична вицепремиерът Екатерина Захариева, след като с македонския външен министър подписаха Протокол - какво е свършено за две години след ратификацията на Договора за добросъседство.

Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи: Подчертавам, че това е предложение на тяхната част от Комисията, която е категорично неприемлива за нас, и е абсурдно да празнуваме дати, свързани с Коминтерна и Тито. Така че няма как тази дата да бъде празнувана, това ние никога няма да приемем.

Захариева подчерта, че трябва да бъде даден шанс на историческата комисия да постигне компромис до края на тази година, коментирайки призива на другия вицепремиер Красимир Каракачанов страната ни да стане от масата за преговори с всички последици за интеграцията на Северна Македония в ЕС и НАТО.

Екатерина Захариева: По отношение на НАТО - ние вече ратифицирахме протокола, така че нямаме никакво намерение да се отказваме по отношение започване на преговори за членство в Европейския съюз.

Северномакедонският външен министър Никола Димитров отбеляза, че е тежко да се гради приятелство и добросъседство с ултиматуми.

Трябват мостове на приятелство и обединение, а не разделение, подчерта Димитров.

За България е важно Северна Македония да стане член на НАТО и ЕС, но само при спазване на Договора за добросъседство, допълни Захариева.

Екатерина Захариева: В тяхното споразумение за асоцииране има задължение за добросъседски отношения, а нашето условие ще бъде изпълнение на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество и в частта на историята.

След като в края на май Европейската комисия препоръча Европейският съюз да започне преговори за членство със Северна Македония и Албания, решението трябва да бъде взето от Съвет "Разширяване" след около две седмици.

Двете страни обещаха ускорена работа и за изграждане на коридор номер 8, който се бави повече от 30 години.

Следващото заседание на двустранната историческа комисия ще бъде в София през септември.