Фандъкова: Поела съм ангажимент, че няма да има компромис към никого

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Столичният градоначалник беше категорична, че всеки има право да се защитава, но тя лично вече не приема оправдания, обяснения и прехвърляне на отговорност. "За всички е ясно, че това е огромен обект, върху който работеха и при подготовката, и при изпълнението десетки инженери, специалисти, конструктори, проектанти и изпълнители - и всеки от тях си носи своята отговорност", каза тя и допълни, че наложените от нея до този момент сакнции са както за изпълнителите, така и за проектанта, а също и за надзора.

Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община: Затова в събота и неделя, когато екипите на Столичната община установиха този проблем, първото решение беше за сметка на изпълнителя да се възстанови нормалното състояние на трамвайното трасе. Освен това отговорността означава санкции.

Тя подчерта, че няма да има компромиси към никого. На изпълнителя вече са наложени санкции около 400 000 лева и санкцията може да стигне до 1 млн. лева. Според нея това е единственият начин, по който може да се накарат всички експерти, специалисти и изпълнители да си свършат работата.

Йорданка Фандъкова се съгласи, че може да се търси връзка между проекта и изпълнението му.

Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община: При всички случаи. Аз споменах, че този проект има дълга история. Върху него са работили много хора, включително и инженерите от проектантското предприятие. Затова не приемам оправданията. В същото време съм възложила на главния архитект да направи конкретна проверка по отношение на този казус във всички проекти - възлагането, приемането, защото имаше един проектант, след това друг проектант, така че всеки да носи своята отговорност.

Кметът на София подчерта, че за нея е важно да бъде намерено инженерното решение на проблема, защото е смехотворно да се твърди, че всички инженери не са допускали, че през лятото ще е топло. Поела съм ангажимент, че няма да има компромис по отношение на никого.

Йорданка Фандъкова отбеляза, че цената на ремонта е малко над 20 млн. без ДДС.

Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община: Аз нямам право да си избирам фирмата така, както на мен ми харесва. Има процедури, обществени поръчки, осигурили сме максимална прозрачност. Нямам никакви притеснения да налагам санкции, фирмите знаят, че няма да има компромис.

По повод започващия днес ремонт на столичната ул. "Житница", Фандъкова обясни, че ще бъде направена цялостна промяна на настилките, нови тротоари и ново осветление.

Очаквам чувствително облекчаване на трафика по бул. "Цар Борис Трети" след пускането на движението.Продължаваме ремонтите в Овча купел, допълни Фандъкова.

Наесен предстои да бъде пуснат и първият участък от третата линия на метрото, а само за 4-5 години 90% от наземният транспорт на София е обновен с модерни автобуси.

40 нови камери вече са поставени в бус лентите по всички булеварди в града, така че призовавам шофьорите да не нарушават правилата за движение, подчерта Фандъкова.

Кметът на София коментира и проекта за цялостно обновяване на Борисовата градина, като заяви, че проектът е в начална фаза на обсъждане, към която самата тя има своите забележки. Част от тях са да не се възстановява климатично училище, да не се местят обектите на Спортна София и конната база. Двата стадиона също имат своето място там и следва да бъдат реконструирани, но не и разширявани.

До 19 юни се приемат предложения от всички, на 26. те ще бъдат представени отново и след това предстои разглеждането им в общинския съвет, допълни кметът.

На въпроса дали ще се кандидатира за нов мандат като градоначалник на София, Фандъкова заяви, че още е рано да обявява своето решение по темата.