Защо беше разрушена къща-паметник на културата в Пловдив?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве
Александър Трайков: Жилищната сграда на "Гладстон" №12 е стоена през 1910 година за богат пловдивски търговец, тютюнопроизводител от чешки архитект е проектът. След като е изградена сградата, тя се ползва дълги години от собственика и от наследниците. През 70-те години на 20 век тя е национализирана и е превърната в детска градина. Тази детска градина работи до ново време като сградата е претърпяла доста преустройства - вътрешни, пристроявания. През 90-те години сградата е върната на старите собственици. Те дълго време я изоставят, нямат интерес към това тя да бъде възстановена, ремонтирана и това е до ден днешен когато в началото на тази година те предприемат действия за нейното възстановяване.

Чешкият архитект Йосиф Шнитер остава в наследството на Пловдив повече от 20 сгради, произведения на изкуството. Според внучката му това е поредно посегателство срещу историята на Пловдив.

От фирмата изпълнител отказаха всякакъв контакт с нас. Собственикът на обекта обаче заяви пред БНТ, че къщата е съборена, защото е пострадала от големите валежи.

Очаква се днес прокуратурата в Пловдив да се произнесе по двата сигнала, внесени от кмета на район „Централен“ относно разрушената къща паметник на културата. Според издаденото разрешение за строеж от общината и одобрения проект от Националния институт за недвижимо културно наследство собствениците са били задължени да запазят фасадата на сградата.