Евродепутатите: Достъпът на България до визовите данни на Шенген е голям пробив

Темите в предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

С тази оценка се съгласи неговият колега - евродепутатът от ПЕС/БСП Георги Пирински, гост в студиото на предаването. Според него освен чисто техническо достъпът до визовите данни на Шенген има и сериозно политическо и психологическо значение за България.

Така се преодолява, макар и частично, усещането за членство в ЕС втора категория, което хвърля сянка във всеки български гражданин, когато отиде на летището и се сблъска с друг вид процедура от онази, която ползват другите граждани на ЕС. Ясно е, че това е решение, което сваля този негативизъм, коментира евродепутатът социалист.

По думите му има надежда противниците на българското членство в Шенген - Германия и Холандия, да променят позицията. Той подчерта, че в ЕС тече сериозен "процес на преосмисляне по какъв начин да се развива съюза". Припомни и думите на френският президент Макрон, че "трябва да се преоснове съюза".

Тук сякаш прониква разбирането, че това преосноваване не е във варианта две скорости - ядро и периферия. Напротив - трябва да се търси едно колкото се можещо по-работещо обединяване на всички страни-членки. Това за мен е един шанс всички онези, които продължават със своята негативна позиция, да я преосмислят, обясни Пирински.

Емил Радев допълни, че колегите му в Европарламента от Германия и Холандия са изказали своята подкрепа за българското членство в Шенген.

При множеството дебати и в ресорната Комисия "Правосъдие и вътрешен ред" те са ни подкрепяли. Проблемът не е нито в парламента, нито в ЕК. В последните месеци и председателят на Комисията Жан-Клод Юнкер се изказа решително в подкрепа на България и Румъния за Шенген. След това комисар Аврамопулос с гласуването си в ЕП подкрепи решително България и Румъния за влизане в шенгенското пространство, каза евродепутът.

Радев счита, че след изборите в Германия и съставяне на новото правителство в страната този въпрос трябва отново да се постави.

Шенген съществува само тогава, когато се охраняват добре външните граници на ЕС. Няма как да има свободно движение вътре в Европа, когато външните граници не се охраняват. Тук България играе ключова роля и това са го заявявали и страните членки, и всички компетентни органи в ЕС, заяви той.