Емил Караниколов: "Емко" ще продаде продукцията си, към нея има голям интерес

Темите в предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Държавата върна лиценза на оръжейната фирма "Емко" след като дружеството е отстранило нарушенията, свързани с безопасността. Няколко часа по-късно обаче работници от дружеството отново протестираха пред Министерския съвет. Причината е, че държавата е иззела поръчки на предприятието и то настоява да им ги върне.

Позицията на министъра на икономиката за отнемането на лиценза на "Емко" поради нарушения на закона. Дружеството имало проблем с недостиг на складове, в които да прибере продукцията си, а това заплашвало както работниците, така и населението наоколо. Според Караниколов стотина контейнера с боеприпаси били оставени на производствената площадка, което било констатирано от няколко институции. Уведомен бил Междуведомственият съвет, който е взел решение за спиране на лиценза за срок до 6 месеца или до отстраняване на нередностите.

"Емко" не е могло да изпълни договорните си задължения, заради отнетия лиценз за износ. По думите на министъра обаче сега предприятието ще продаде продукцията си, тъй като към нея имало голям интерес. В този смисъл Караниколов недоумява защо протестите продължават и подозира, че работниците се опитват да рекетират държавата.

Какви хоризонти се очертават пред икономиката в следаващата година. Министър Караниколов смята, че е необходим консенсус между политическите сили, както и да се набележат конкретни мерки, за да се развива успешно икономиката. Той отбеляза, че от две гоини се забелязва голям интерес от инвеститорите към производствения и технологичния сектор, което трябва да се запази.

Що се отнася до икономическия ръст за следващата година, който да доведе до догонване, компенсиране на изоставането от около 6 процента, това е възможно при взаимно разбиране, диалог и ясни цели, например, ликвидиране на дисбалансите между отделните райони. Потреблението "вървяло изключително добре", но не можело само да се увеличават заплатите без да има принадена стойност.

Целия разговор с министър Караниколов вижте във видеооткъса.