Мерки за противодействие на корупцията

Темите в предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Борбата с корупцията е една от основните теми на новия политически сезон, в който парламентът трябва да приеме закон за създаване на антикорупционен орган.

При второто правителство на Борисов идеята беше бъдещият антикорупционен орган да бъде превантивно-аналитичен, макар че имаше крило, което искаше да има и силов елемент. Румънският модел е преди всичко разследващ. Няма лошо да има и аналитични, и превантивни функции една такава мегаагенция, каза Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

Румънският модел не се разбира или се представя едностранчиво. Румънският модел има две основни структури - специализираната прокуратура, която има разследващи функции и предявява обвинения на политически фигури, за които има данни, че са били част от корупционни престъпления. В румънския модел има още една институция, по-малко позната в България - Национална агенция за интегритет, чиято основна функция е натоварена с превенция, анализ, но и с обучение. Разговорът и дебатът в България изобщо не се проведе на тази плоскост. Ние си харесахме само едната от двете агенции, отбеляза Катя Христова от „Прозрачност без граници”.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад