Обучение на парамедици

Темите в предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Тези 10 души, които са се записали на обучението за парамедици, имат различни професии. Почти всички обаче са свързани със системата на здравеопазването. Като Владислав Иванов, който вече 24 години работи като шофьор в Спешна помощ.

Владислав Иванов: "Това е надграждане на това, което имам сега, за в бъдеще."

Петър Велков е наясно, че професията на парамедика все още не е регламентирана. Но се надява, че след година, когато трябва да завърши курса, вече ще има яснота.

Петър Велков: "Смятам, че име бъдеще в тази специалност на парамедик и това би ми дало възможност да се реализирам. Даже и да не стана парамедик, знанията ще ми послужат."

В продължение на 960 часа бъдещите парамедици ще получат медицински познания. Половината от часовете ще са практика в различните отделения на болницата. На тях се разчита един ден да заместят фелдшерите – тази специалност от години вече не се изучават в университетите, но е ядрото на Спешната помощ у нас.

Цветелина Станчева – гл. медицинска сестра на УМБАЛ – Русе: "Те ще имат тази компетентност да могат да правят триаж, да могат да преценяват кое е неотложна, кое е спешна помощ, при необходимост да обезопасяват пациенти за транспортиране до болница, където да бъдат прегледани от лекар."

На този етап обаче стандарт за спешната медицина няма – той беше отменен от съда. И дълго чаканата реформа продължава да се бави.

Цветелина Станчева – гл. медицинска сестра на УМБАЛ – Русе: "Предполагам Министерството работи в тази посока, след като знае недостига на медицински и здравни специалисти, по някакъв начин да регламентира правата и задълженията на този вид специалисти."

От русенската болница се надяват, че след като бъде направена реформа в спешната помощ и парамедиците започнат да работят, приемните отделения вече ще бъдат по-малко натоварени.