Българското европредседателство: Какво очаква България през следващите 6 месеца?

В това издание на предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Петър Курумбашев заяви, че ще се радва, "ако след шест месеца в ЕС има оценката, че България е била един достоен председател на ЕС, че си е свършила добре работата и че част от проблемите, които стоят пред Съюза, са получили или своето решение, или поне диалогът е станал по-добър. Това са и въпросите, които се задават към нашите министри за това как ще се придвижат конкретни дела или конкретни неща в ЕС."
По думите на Филиз Хюсменова от първостепенно значение е да се обясни на българските граждани защо е важно страната ни да бъде европредседател. "Ние трябва да покажем национален опит, трябва да бъдем изключително конструктивни във воденето на преговорите, трябва да бъдем безпристрастни, трябва да покажем достижения и познания в областите на европейската политика и по този начин да покажем, че можем да бъдем влиятелен партньор в ЕС. Важно е да покажем, че в програмата имаме и регионални, и национални приоритети, защото резултатите в края ще ги измерваме с досиетата, с които ще приключим - това е видимата страна. Разбира се, опитът ще ни даде повече самочувствие, ще придобием един сериозен ценностен капитал, който носи името доверие. И в един дългосрочен план, смятам, че България ще спечели много от това председателство."

Уверен съм, че ще свършим работата си като председатели. Подготовката беше много усилена, имаме отлични екипи, посочи Емил Радев и допълни: "Вчерашното изслушване в Комисия "Правосъдие и вътрешен ред" на вътрешния и на правосъдния министър показаха, че ние наистина сме много подготвени, но най-вече важното е през тези шест месеца за България да се чува много, 500 млн. европейски граждани да разберат много повече каква история имаме, каква култура имаме, какви сме ние - като българи и като европейци, и, разбира се, аз се надявам да излезем от това председателство с едно много по-голямо самочувствие като народ и да свикнем, че ние не сме втора ръка европейци, а сме съвсем равноправни."

Във видеото вижте кои са темите, които ще бъдат във фокуса на европредседателството на България.

Нередности
x

Сигнилизирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максиум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад