Еврокомисар Габриел: Решението на ЕК за инвестиции в суперкомпютри е историческо

В това издание на предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве
Вчера ЕК обяви историческо решение. Аз съм инициатор на това решението, но работата е екипна и благодаря на всички, които са допринесли за това, каза тя.

Габриел подчерта, че това ще донесе конкретна полза в развитието на науката и индустрията, но и за обикновените хора.

Неслучайно искам те да са в центъра на всяка една от политиките в сферата на новите технологии. Суперкомпютърът означава много по-бързо да бъдат разработвани лекарства, медицината, ранното диагностициране и лечението да бъде много по-персонално ориентирано. Означава много по-бързо да познаваме климатичните проблеми, да успеем да предвиждаме максимално бързо трусове, земетресения, така че да бъдат евакуирани на хората навреме и да бъдат спасени човешки животи. Означава определени производствени цикли да бъдат редуцирани - в областта на автомолибостроенето от 60 месеца можем да слезем на 24. Означава по-висока сигурност - в областта на киберсигурността много повече технологии за криптирането, запазване на лични данни, много ранното установяване на подозрително поведение онлайн, което да позволи да бъдат избегнати широкомащабни атаки, обясни еврокомисарят.

По думите ѝ специфичното в този проект е голямата полза за малките и средни предприятия.

Бихме искали те имат достъп до данните, така че да им позволим да иновират, да имат много по-бързо решения за предизвикателствата, пред които сме изправени като общество и като граждани, допълни Мария Габриел.

Вижте във видеото целия разговор с еврокомисаря по цифрова икономика и цифрово общество.

Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад