Богомил Николов, Асоциация "Активни потребители": "Черният петък" у нас е „Ден година храни”

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Това, което започна като "Черен петък", вече се превръща в "Черен уикенд". Следващите години очакваме да стане "Черен месец", каза Богомил Николов, председател на Асоциация "Активни потребители".

"Черният петък" е първият ден от един период от повече от месец, в който цените са силно намалени. У нас е „Ден година храни”, подчерта той.

По думите му хората се ръководят не от номиналната цена и не я сравняват с другите продукти, а от това колко е намалена.

„Колкото по-често пазаруваме един продукт, толкова сме по-подготвени и трудно се поддаваме на манипулации. Има търговци, които опитват трикове. Най-лошият е този, при който се обявява огромно намаление за несъществуващ продукт. Това е класическа нелоялна практика, която се наказва от закона. Глобите за такъв тип нелоялни практики са много малки и за съжаление виждаме много случаи, в които търговци знаят добре, че ще получат глоба, но прилагат такава практика, защото ще спечелят повече пари, отколкото от размера на глобата”, коментира председателят на „Активни потребители”.