Защо се стигна до безредиците в бежанския лагер в Харманли?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В четвъртък малкият български град Харманли прикова вниманието към себе си и на медии, и на политици. Бунт на мигрантите в лагера там и последвала намеса на жандармерията. Равносметката – 24-ма ранени полицаи и около 400 мигранти, за които е установено, че са участвали в безредиците. Петима от тях най-вероятно ще бъдат изведени от страната като заплаха за национална сигурност, това съобщи премиерът в оставка Бойко Борисов. В студиото на „Денят започва“ за коментар на случилото се в четвъртък бяха доц. Харалан Александров, проф. Михаил Константинов и председателят на българския хелзинкски комитет Красимир Кънев.

„Това е трагедията на тези хора, които се оказаха заклещени на територията на България, в желанието си да стигнат до благополучния Запад, които очевидно не са желани, които в условията, в които са поставени или сами са се поставили в известен смисъл съвсем неизбежно и предсказуемо стигат до агресивно поведение. Другата поука е колко безпомощни и слаби са всъщност, те нямат никакъв шанс пред организираната сила, къде организирана, къде леко хаотична, на държавата. За тези, които се страхуват от превземане на България, би трябвало да подейства това трагично събитие, успокоително. Те са жертви в крайна сметка много повече отколкото заплаха“, каза доц. Александров.

„Виждаме как вълната от откровено глупавото поведение на западните политически ръководства достигна и България. Действително въпреки доста ужасяващите картини от случката, тя не е толкова страшна. Само по себе си явлението още не е много мащабно , но може да представлява предшественик на много други неприятности“, каза проф. Константинов.