Основни правила за етикет, които трябва да знаете

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Когато се стигне до въпрос дали да се отдадем на собствените си инстинкти или пък да задоволим социалните норми, спазвайки етикета, може да се породи вътрешно напрежение. За да не се стига до там, просто е необходимо да познаваме някои основни правила и чрез тях да шлифоваме първичните си пориви.

Ще дам пример за едно отпаднало правило в етикета. В съвсем близкото минало е било проява на сериозно неуважение, ако мъжете не се изправят, когато дама от масата им стане, за да отиде до някъде. В съвременното общество подобна проява няма да е адекватна.

Нещо повече - не само, че има отпаднали правила, а съществуват и съвсем нови. Някои от тях са плод на модерния свят, който се развива много бързо. Технологиите навлизат все повече в живота ни и от там доста от навиците ни се променят. Има обаче базова норма, именно етикет, с който е добре да сме запознати, за да се чувстваме спокойно независимо от ситуацията. Темата е необятна, но например въпросът за това кой трябва да плати сметката в ресторант - мъжът или дамата, са евъргрийн.

Остаряло е схващането, че задължително мъжът черпи. Правилото е, че този, който е отправил поканата за излизане, трябва да плати сметката. В много части на света някои дами дори смятат, че е проява на сексизъм, ако мъжът иска да поеме разхода за вечеря. За да не се раждат спорове на тема пари, най-добре при романтична среща просто разделете сметката.

Продължаваме с кулинарната тема и въпросът за новите технологии и етикетът, който се въвежда покрай тях. Разумно трябва да се преценява кога е възпитано да оставим звука на телефона си включен и кога е по-добре да го спрем. Съвсем възмутително е да пишем SMS по време на среща.

Случвало ли ти се е да си на среща с някого и той да обръща повече внимание на телефона, отколкото на теб?

Продължаваме със срещите, само че става дума за свръхмодерен етикет - правила за бързи срещи, породени след запознанство в интернет - не започвайте с въпрос за това с какво се занимава другият човек, защото може да реши, че на първо място поставяте материалното. По-добре започнете с въпрос като например “От къде си?”, “Какво обичаш да правиш в свободното си време?”, за да е ясно, че се интересувате от личността на човека отсреща.

Когато излезеш на среща с мъж, очакваш ли да ти помогне с дърпане на стола?

Според бизнес етикета не е нормално. Това е по-скоро правило на полово основание, а когато става дума за работа, това дали си жена или мъж не би трябвало да има значение. И двата пола могат да се справят с издърпването на стола.

След като вече сте успели да седнете, независимо дали с помощта на някого или сами сте се справили със стола, следва друг важен въпрос: Колко скъпо ястие да си поръчате? Според бизнес етикета не много скъпо, защото ще изглежда, че се опитвате да се възползвате от домакина.

Ако човекът, който ви е поканил и очевидно ще плати сметката накрая, ви препоръчва определени ястия, можете да изберете някое от тях, но експертите препоръчват все пак да не е най-скъпото в менюто. Другото интересно бизнес правило за вечеря е да следвате количеството, което поръчва домакинът. Ако той или тя си поръча предястие, е редно и вие да го направите, защото едва ли искате да накарате партньорът ви да се чувства неудобно, докато яде блюдо сам. Домакинът винаги плаща. Ако вие сте отправили поканата, е редно вие да поемете сметката без значение дали сте дама или господин.

Две много важни правила в бизнес етикета. Важно е да запомните, че в центъра на вечерята никога не е храната! Друго задължително правило е да не си позволявате да се напиете. Много кариери са тръгнали в лоша посока заради неспазване на последното правило.

Сега много фирми правят коледни тържества, така че ви го напомняме точно навреме.

Има много правила, които са излезли от актуалност и ще е странно, ако продължаваме да ги следваме. Като например да наречем някой непознат “уважаеми господине”. По-голямо престъпление обаче е, когато най-откровено нарушаваме етикета. Едно от правилата, с които рядко се съобразяваме, е да кихнем в дясната си ръка. Редно е да слагаме лявата, защото с дясната се ръкостискаме. От тук се сещам да препоръчам още едно - ако в обществена тоалетна видите познат, по-добре не се ръкостискайте.

Ще сменя стилистиката рязко с едно правило, което вече не е актуално. Преди кавалерът е трябвало да бъде отляво на една дама по време на разходка, защото обикновено ако той е десничар, сабята му е отляво. За да не закача кринолинената рокля на партньорката, етикетът повелява дамата да е от дясно. Но вече не носим хладно оръжие и това правило е отживелица. Жените вече не е необходимо да се съобразяват с тази позиция.

Друго отминало неписано правило в етикета е, че в закрити пространства е редно да си свалим шапката. Вече можем да видим абсолютно отричане на това правило и дори в телевизионни студиа гости да влизат с плетени шапки. Може би се страхуват да не им изстинат главите. Това е шега, разбира се, явно е част от концепцията на стила им. Някои от представителите на по-старите поколения обаче не се отказват напълно от правилото и го спазват в по-икономичен вариант - с редуциран жест посягат към шапката си за поздрав.

Нека да се върнем към високотехнологичното настояще или към т.нар. дигитален етикет. Водете видео разговори винаги от подходящо място и гледайте интернетът ви да е стабилен, защото смущенията са дразнещи.

Що се отнася до мобилните телефони, ви съветваме да не водите лични разговори на публично място.

Това е само една малка част от правилата, които е редно да спазваме. Но бих обобщила, че шансът винаги да се представяме добре е, ако се стараем да се грижим за чувствата на хората около нас. Тогава дори да объркаме някое правило, всеки ще ни прости.