Спортни танци в училище „Възраждане”

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В училище „Възраждане” в Русе факултативно се изучават спортни танци. И интересът към тях е много голям. Преподавателите казват, че те се отразяват много положително не само на двигателната култура на децата, но и на начина на общуване - прави ги по-толерантни.

В училище „Възраждане” в Русе традицията да се преподават спортни танци е от много години. Затова и тук интересът към факултативно изучаване вероятно е толкова голям – майки и бащи, минали през школата на Елена и Иван Деспотови, сега водят децата си при тях. А на малките танцьори, на възраст между 7 и 11 години, им харесва да се въртят в залата с огледала под звуците на танго и валс.

Техните треньори казват, че танците всъщност са уникален спорт – работи се в екип, танцува се по двойки – момче и момиче, и във всеки един момент трябва да мислиш за другия. Особено на тази възраст, според Иван Деспотов, това много помага на децата да общуват помежду си. Освен това и ги обогатява, давайки им знания за различните стилове музика и местата, от където идват.

Наблюденията на преподавателката Славина Кангалова показват, че танците помагат и на по-палавите деца – да насочат енергията си в красиви движения, и да се учат на дисциплина. Нейни ученици, вече в по-горните класове, още продължавали да ходят на танци, въпреки че вече не били в списъка им на избираеми предмети.

Треньорът Елена Деспотова споделя, че най-приятно се работи с деца.

На 3 и 4 декември Русе е домакин на Откритото световно първенство по спортни танци. И учениците от училище „Възраждане” ще могат на живо да видят в зала "Булстрад Арена" как танцуват професионалистите и колко са красиви костюмите им.