Боряна Димитрова: Недоверието в институциите води до "политически клиентелизъм"

В предаването ще видите:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Тя сподели, че необичайното в статистиките е, че "политическите партии се ползват с по-високо доверие".

"Амплитудата в отношението към политическите институции към президента, към премиер, към политическите позиции и там са честа практика. Ние виждаме, че дори в нашите медии се публикуват рейтингите на г-жа Меркел, на г-н Макрон, на Доналд Тръмп и т.н., защото доверието към политическите фигури, към политическите позиции показва една обратна връзка за това по какъв начин хората оценяват дейността на дадена политическа позиция. Какво обаче е различно, когато говорим за европейските страни. Всички изследвания, които са правени, има изследвания на
Евробарометър, има множество изследвания, които се публикуват, и всеки един може да види, че т.нар. неполитически институции - на правосъдната система, полиция, граждански организации, църква, медии, всички те имат компенсираща роля. Когато имаме високо доверие в неполитическите институции, другият израз на това нещо, това е доверие в държавността. Тогава политическите сили печелят властта със свои програми, със свои идеи как да управляват, но те не превземат отвътре институциите", обясни Димитрова.

Според нея политическите партии, когато и техният авторитет се утвърждава в противовес на институциите, заражда всички онези проблеми, на които казваме ерозия на доверието към държавността и тогава призивите не са достатъчни.

Първото негативно следствие е, че това е хранителната среда за явлението "политически клиентелизъм". Обръщате се към партията, защото тя ще ви защити повече. И това са въпроси, по които всеки ден се говори в медиите - политически назначения в администрацията, общини и т.н. Втората негативна страна - хранителната среда за т.нар. "местен феодализъм", защото някой местен "авторитет" може да ви защити повече, отколкото институцията, каза Боряна Димитрова.